Presentatie: Containment

In de serie Containment zie je iets wat op planeten lijkt, de ronde vormen doen denken aan foto’s van NASA uit de ruimte. Het kan een satellietbeeld van een gebied aan zee zijn, als je in kunt zoomen verwacht je patronen van straten en gebouwen met daartussen auto’s en mensen kortom: beweging, leven. Of het is een beeld van een onbekende maan, buiten ons bereik en toch tastbaar: dichtbij als een uitnodiging om te kijken en ver genoeg om te zeggen dat je er niet zomaar kunt komen.Als toeschouwer kan er een dubbel gevoel ontstaan van enerzijds gevaar (angst voor het onbekende) en anderzijds geruststelling (bovenzinnelijke schoonheid): een geladen aantrekkelijkheid dat het onbekende op ons kan hebben. In die zin lijken de foto’s een sneak preview te zijn, een kijk op werelden die te ontdekken vallen en herkenbaar zijn.

Waar je naar kijkt is de wereld van microben. De organismes die in grote aantallen in, op en om ons heen leven, en een grote invloed op ons bestaan uitoefenen. Ieder mens draagt gemiddeld 500 gram van deze voor het oog onzichtbare organismes bij zich waarvan het merendeel onschuldig is en nuttig werk levert.

Op een voedingsbodem in petrischaaltjes ontwikkelt dit leven zich op onvoorspelbare, soms ruwe wijze. Ieder moment neemt het andere vormen aan maar altijd binnen de grenzen van de schaaltjes waardoor het beheersbaar lijkt te worden. Ze leven van wat wij in onze omgeving zien als dood materiaal, dat is hun voedingsbodem. De mens is visueel op zinnelijkheid ingesteld en het zien van afbraak wekt vaak weerstand op. Maar zit er ook schoonheid in vergankelijkheid?

Het is pas in het licht van begin en einde dat leven kleur krijgt en dat de schoonheid van onze alledaagse omgeving naar waarde geschat kan worden. De serie Containment -die bestaat uit meerdere foto’s en een boek met close-ups en zes gedichten-  probeert daar een bijdrage aan te leveren.

 

2015

Proline Vibrant Metallix Gloss op aluminium, 90 x 60

Te koop in beperkte oplage van 10 stuks